Το ΦΚΘ στο πλευρό του Μοχάμαντ Ρασούλοφ

ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Το ΦΚΘ στο πλευρό του Μοχάμαντ Ρασούλοφ

To Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την καταδίκη του ιρανού σκηνοθέτη Μοχάμαντ Ρασούλοφ σε φυλάκιση ενός έτους, απαγόρευση εξόδου από το Ιράν για δύο χρόνια και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων και ζητά την άμεση απελευθέρωσή του.

Η απαράδεκτη καταδίκη του ιρανού σκηνοθέτη συνιστά ευθεία επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης και της δημιουργίας που αποτελεί βασικό δικαίωμα του ανθρώπου.

Στεκόμαστε στο πλευρό του.

Ακολουθεί το αίτημα συγκέντρωσης υπογραφών για την απελευθέρωσή του:

http://chng.it/Ln94KfXcZ7

Δεν είναι η πρώτη περίπτωση Ιρανού σκηνοθέτη που του αφαιρείται το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης και εργασίας.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα των τελευταίων χρόνων ήταν ο Τζαφάρ Παναχί, που στήριξε όλο το πρόσφατο έργο του πάνω σε αυτόν τον άτυπο «εγκλεισμό», συνεχίζοντας να εργάζεται και να κερδίζει βραβεία στα διεθνή φεστιβάλ, παρά τις επίσημες απαγορεύσεις της πατρίδας του.

Ο Μοχάμαντ Ρασούλοφ, που κέρδισε το Μάιο που μας πέρασε το μεγάλο βραβείο στο τμήμα Un Certain Regard του 70ού Φεστιβάλ Καννών με την ταινία του «A Man of Integrity» βρίσκεται σήμερα σε δεινή θέση. Του έχει απαγορευτεί η ελεύθερία της εργασίας αλλά και του να ταξιδεύει. Το διαβατήριό του βρίσκεται στα χέρια των αρχών του Ιράν, οι οποίες συνεχίζουν να τον ανακρίνουν για αντιπατριωτική συμπεριφορά που μπορεί να οδηγήσει σε φυλάκιση 6 χρόνων.

Το 2010, ο Μοχάμαντ Ρασούλοφ είχε ξανασυλληφθεί από τις ιρανικές αρχές για γύρισμα χωρίς άδεια και είχε πάλι απειληθεί με φυλάκιση έξι ετών που μειώθηκε τελικά στον ένα χρόνο και από τότε βρίσκεται σε αναστολή. Το 2013 του είχε απαγορευτεί να ταξιδέψει στη Νυρεμβέργη για να παράλάβει – ειρωνικά – ένα βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *