Διαδικτυακό πόκερ
5, Ιαν 2023
Διαδικτυακό πόκερ: Μεταξύ καταστροφής και γρήγορου πλουτισμού

“All-in”, “raise” ή ένα απογοητευμένο “I’m out!” – Ο πυρετός του πόκερ στη Γερμανία είναι ακόμα αδιάσπαστος. Μπορεί, όμως, το διαδικτυακό πόκερ να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για να κερδίσετε γρήγορα χρήματα, αλλά και για να εξασφαλίσετε πραγματικά μια διαρκή ζωή;

Ζώντας από το διαδικτυακό πόκερ – είναι αυτό δυνατό;

Σύμφωνα με μια μελέτη του Pokerolymp, υπήρχαν περισσότεροι από 357.000 εγγεγραμμένοι, οι λεγόμενοι παίκτες πραγματικών χρημάτων στη Γερμανία το 2013. Παίζοντας στον υπολογιστή και κερδίζοντας χρήματα ταυτόχρονα – μια ονειρική ιδέα για πολλούς. Το TECHBOOK εξηγεί: Πώς ακριβώς λειτουργεί αυτό και πόσο γρήγορα το όνειρο γίνεται ψευδαίσθηση;

Ο Martin S. (31), επαγγελματίας παίκτης πόκερ από το Βερολίνο, απάντησε στις ερωτήσεις μας. Το γιατί ζει όπως πολλοί άλλοι Γερμανοί παίκτες στην εξορία έχει έναν απλό λόγο, εξηγεί: «Όπως για παράδειγμα και στην Αυστρία, τα κέρδη που αποκτώνται εδώ στη Στοκχόλμη δεν χρειάζεται να φορολογηθούν». Αυτή η ελευθερία κινήσεων όσον αφορά τη φορολογική νομοθεσία κάνει χώρες όπως η Σουηδία και η Αυστρία μια Μέκκα τυχερών παιχνιδιών για αμέτρητους παίκτες από όλη την Ευρώπη.

Στα τραπέζια πόκερ του εικονικού κόσμου, ωστόσο, είναι κυρίως οι άπειροι αρχάριοι και ψυχαγωγικοί παίκτες που έρχονται δίπλα στους καταξιωμένους επαγγελματίες. Πολλοί από αυτούς θέλουν απλώς κάποια διασκεδαστική ψυχαγωγία, αλλά κάποιοι αναζητούν οικονομική επιτυχία.

Για να παίξει με επιτυχία ένας παίκτης θα χρειαζόταν με το Πόκερν πάνω απ’ όλα προθυμία για μάθηση, πειθαρχία και επιμονή, οπότε Martin S.: ?Στην αρχή αφορά το Πόκερν ίσως ακόμα την τύχη, ωστόσο πολύ περισσότερο η ικανότητα είναι καθοριστική. Σημαίνει λοιπόν: Παίξτε, παίξτε, παίξτε. Ποτέ μην τα παρατάς και πάνω απ’ όλα: μην σταματάς ποτέ να μαθαίνεις».

Οι διαδικτυακοί πάροχοι όπως το “Pokerstars” είναι γνωστό σε αυτή τη χώρα τουλάχιστον από το “Die TV total PokerStars.de-Nacht”. Με αυτό το γεγονός, ο Stefan Raab κατάφερε να κάνει το πόκερ μοντέρνο τρόπο ζωής.

Διαδικτυακές πύλες πόκερ

Μόνο όσοι είναι έξυπνοι και ξέρουν τον δρόμο τους έχουν καλές πιθανότητες να κερδίσουν πολλά στο εικονικό πόκερ. Για την προετοιμασία, ο ειδικός του πόκερ Martin προτείνει: “Πριν επισκεφτείτε μια από τις διαδικτυακές πύλες πόκερ όπως το Pokerstars, το Partypoker ή το Everest Poker για πρώτη φορά, συνιστάται να παρακολουθήσετε ένα βασικό μάθημα σε μια σχολή πόκερ.” Όπως και οι ίδιες οι πύλες πόκερ, οι σχολές μπορούν να βρεθούν κατά εκατοντάδες στο διαδίκτυο. Εκεί, για παράδειγμα, τα βίντεο παιχνιδιών διδάσκουν πώς να παίζετε πόκερ και να κερδίζετε χέρια. Ανάλογα με άλλα σεμινάρια και οδηγίες, παρόμοια εκπαιδευτικά βίντεο μπορούν φυσικά να βρεθούν και στο YouTube.

Προθέρμανση με χρήματα παιχνιδιού

Άλλο ένα tip που τονίζει εμφατικά ο Μάρτιν: «Παίξε πόκερ με χρήματα!». Οι στρατηγικές μάθησης εξασκούνται καλύτερα και εσωτερικεύονται από αρχάριους σε γύρους με πονταρίσματα παιχνιδιών χρημάτων. Όλες οι δημοφιλείς σχολές πόκερ προσφέρουν μια τέτοια επιλογή. Αυτό σας δίνει την ευκαιρία να μάθετε πώς να αξιολογείτε με ασφάλεια και να βελτιώνετε τις δεξιότητές σας. Στη λειτουργία παιχνιδιού με χρήματα, μπορείτε να δοκιμάσετε με ασφάλεια τις ικανότητές σας και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και να κερδίσετε πραγματικά χρήματα στο τέλος.

Πιστό στο μότο «η πρακτική κάνει τέλεια», η φόρμουλα για την επιτυχία είναι ότι οι πιθανότητες του παίκτη να κερδίσει αυξάνονται όσο αυξάνεται η εμπειρία.

Ξεκινήστε από χαμηλά και κάντε το μεγάλο

«Για να αποφύγετε τις γρήγορες απώλειες, οι αρχάριοι πρέπει πάντα να ξεκινούν πρώτα με χαμηλά όρια», συνιστά ο Martin, «επίσης επειδή υπάρχουν πολύ σημαντικές διαφορές μεταξύ της λειτουργίας play money και του πραγματικού παιχνιδιού που πρέπει να συνηθίσετε». Επομένως, εάν ο παίκτης δεν θέλει να διατρέξει τον κίνδυνο να χρειαστεί να κάνει fold πρόωρα αμέσως μετά από ένα all-in, είναι καλύτερα να πλησιάσει αργά τα μεγαλύτερα pot.

Διαχείριση κινδύνου μέσω έξυπνου BRM

Διαχείριση κινδύνου μέσω έξυπνου BRM

“Το να μένεις στο παιχνίδι για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και ίσως να παίζεις λίγο υψηλότερο πόκερ αργότερα στο παιχνίδι δεν είναι θέμα τύχης αλλά σωστής διαχείρισης!” εξηγεί ο Μάρτιν. Μέσω της λεγόμενης διαχείρισης bankroll, οι παίκτες πόκερ μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο απώλειας ολόκληρου του κατατεθειμένου κεφαλαίου τους. Αυτό μειώνει τις συνολικές απώλειες στο ελάχιστο.

Ένας χρυσός κανόνας για αυτό είναι: Οι παίκτες πόκερ στο διαδίκτυο θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 30 πλήρη buy-in τουρνουά πριν πάρουν θέση στο εικονικό τραπέζι πόκερ. Στο λεγόμενο παιχνίδι μετρητών, ένα παιχνίδι στο οποίο κάθε στοίχημα γίνεται με πραγματικά χρήματα, συνιστάται συντελεστής 100. Αυτό σημαίνει ότι με ένα big blind του ενός ευρώ, είναι καλύτερο να πας στο τραπέζι με 40-100 ευρώ και να έχεις τουλάχιστον 2000 ευρώ στον λογαριασμό σου. Εάν αυτό δεν συμβαίνει ή εάν ο παίκτης έχει ήδη πέσει κάτω από αυτό το όριο λόγω ήττας σε γύρους, τότε είναι καιρός να φύγει από το τραπέζι για να αυξήσει ξανά το υπόλοιπο κεφάλαιο σε τραπέζια με χαμηλότερα όρια.

Κατανόηση της διακύμανσης

Όποιος θέλει να παίξει τουρνουά θα πρέπει να γνωρίζει από την αρχή ότι υπόκεινται σε τεράστιες διακυμάνσεις. «Οι περισσότεροι ερασιτέχνες παίκτες είναι ήδη υπερφορολογημένοι για να φτάσουν ακόμη και σε επαρκές επίπεδο παιχνιδιού για να συμμετέχουν όχι μόνο σε τουρνουά mid/highstakes, αλλά και για να μπορούν να τα κερδίσουν», κρίνει έντονα ο Martin. Η κατάλληλη νοοτροπία και η προαναφερθείσα διαχείριση του bankroll είναι απολύτως απαραίτητη για αυτό.

Για ποιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας όπως το HEM είναι καλές

Τα βοηθητικά προγράμματα είναι το απόλυτο «πρέπει» στο διαδικτυακό πόκερ, καθιστούν τον εαυτό τους απαραίτητο βοηθώντας τον παίκτη στην ενεργή ανάλυση του παιχνιδιού. Παραδείγματα θα ήταν: Holdemmanager (HEM) ή SnG Wizard.

Τι είναι τα προγράμματα παρακολούθησης

Το πρόγραμμα καταγράφει τα ιστορικά χεριών των χεριών που παίχτηκαν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Δηλαδή, αναλύει τι χαρτιά μοιράστηκαν στους παίκτες, πώς έδρασαν και πόσα χρήματα κυκλοφόρησαν στη διαδικασία.

Εργαλεία για επαγγελματίες

Εργαλεία για επαγγελματίες
 • Bankroll Management (BRM)
 • Πειθαρχία
 • Νοοτροπία
 • Γνώσεις πόκερ
 • Κατανόηση της διακύμανσης
 • Νομικοί και ψυχολογικοί κίνδυνοι

Ένα ρίσκο παραμένει πάντα στο παιχνίδι και συνεπώς στον παίκτη. Αυτό ισχύει τόσο για το ίδιο το τραπέζι πόκερ όσο και μακριά από αυτό. Οι επαγγελματίες του πόκερ κινούνται νομικά αλλά και ψυχολογικά σε λεπτό πάγο.

Γενικά η προστασία των καταναλωτών της Γερμανίας προειδοποιεί on-line πριν από αυτές τις πέντε παγίδες παικτών:

 • (Σύμφωνα με την ισχύουσα νομική κατάσταση) υπάρχει ποινικό αδίκημα λόγω συμμετοχής σε απαγορευμένα τυχερά παιχνίδια.
 • Το κακόβουλο λογισμικό ενέχει υψηλό κίνδυνο ασφάλειας.
 • Πιθανή κακή χρήση δεδομένων κατά την πραγματοποίηση καταθέσεων στον λογαριασμό παίκτη.
 • Οι πιστώσεις μπόνους δεν μπορούν να πληρωθούν και υπάρχει επίσης κίνδυνος κλοπής ποσών που έχουν ήδη κατατεθεί ή κερδηθεί.
 • Σε περίπτωση ζημιάς (π.χ. απάτης), δεν είναι δυνατά ένδικα μέσα λόγω της απαγόρευσης του τζόγου.

Εκτός από τον κίνδυνο του εθισμού στα τυχερά παιχνίδια, υπάρχει ακόμη και ο κίνδυνος προβλημάτων με τις αρχές σε ακραίες περιπτώσεις. Από τη στιγμή που ένας παίκτης παίζει πόκερ εμπορικά, δηλαδή κερδίζει πραγματικά τα προς το ζην από αυτό, πρέπει να πληρώσει φόρο εισοδήματος στην εφορία αναλόγως.

Από παίκτης χόμπι μέχρι επαγγελματίας

Ακριβώς όπως τα παιχνίδια λότο και καζίνο, το πόκερ ταξινομείται από το κράτος ως τυχερό παιχνίδι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα φορολογικό πλεονέκτημα, καθώς τα έσοδα από νόμιμα τυχερά παιχνίδια που μπορούν να αποδοθούν σε ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία είναι προς το παρόν αφορολόγητα (αυτό περιλαμβάνει ακόμη και μια νίκη εκατομμυρίων δολαρίων στο Λας Βέγκας). Για τον ίδιο λόγο, ωστόσο, δεν μπορούν να διεκδικηθούν απώλειες, οι οποίες έπρεπε να αυξηθούν στο πλαίσιο των κερδών, όπως για έξοδα ταξιδιού, στοιχήματα παιχνιδιού ή απώλειες αυτών των στοιχημάτων.

Σημείωση: Τα κεφαλαιουχικά κέρδη, όπως τόκοι ή μερίσματα, που προκύπτουν από κέρδη τυχερών παιχνιδιών, πρέπει να δηλώνονται στη φορολογική δήλωση και έτσι να φορολογούνται.

Η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική για τους επαγγελματίες τζογαδόρους, οι οποίοι παράγουν εμπορικό εισόδημα από τον τζόγο τους σύμφωνα με την § 15 EstG. Στην περίπτωση των επαγγελματιών, το ποσό του φόρου υπολογίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και για τους κανονικούς μισθωτούς, με βάση το πραγματικό εισόδημα (μείον εισόδημα).

Η ταξινόμηση ως παίκτης ψυχαγωγίας ή επαγγελματίας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Οι πιο σημαντικοί παράγοντες είναι εάν υπάρχουν σοβαρές προθέσεις κέρδους, εάν ο χρόνος που αφιερώνεται στο διαδικτυακό πόκερ μπορεί να κατηγοριοποιηθεί ως χρόνος εργασίας και εάν υπάρχει ή όχι άλλο εισόδημα.

Ο/Η TECHBOOK λέει:

Συχνά λησμονείται ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις, μόνο το 5% περίπου όλων των παικτών πόκερ είναι κερδισμένοι παίκτες μακροπρόθεσμα. Αντίστροφα, αυτό σημαίνει ότι για να είναι επιτυχημένος ως επαγγελματίας, το 95% όλων των παικτών πρέπει να μείνει πίσω μακροπρόθεσμα και ακόμη κι αν αυτό πρέπει να επιτευχθεί. Ένα προσεκτικό στυλ παιχνιδιού ενδείκνυται ειδικά για αρχάριους, ακόμη και έμπειροι επαγγελματίες συχνά βασίζονται στη στρατηγική του «τριβής». Αυτό είναι ένα ειδικό στυλ παιχνιδιού στο οποίο μικρά, ασφαλή κέρδη αποφέρονται συνεχώς για μεγάλο χρονικό διάστημα με ελάχιστο ρίσκο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *